Magyarország élővilága - Nyúldomolykó (Leuciscus leuciscus)

Nyúldomolykó

A nyúldomolykó főként a homokos vagy kavicsos talajú, gyors folyású vizek lakója. Írországtól Szibériáig megtalálható. Dél-Franciaországban, a Rhone, Garonne és az Aduor vízrendszerében él egy alfaja, a Leuciscus leuciscus burdigalensis. A magyarországi folyóvizekben, főleg az erős sodrású részeken, mindenütt előfordul.

Alakja: A hal teste előfordulási helyei szerint változó mértékben nyújtott, csaknem kerekded, kis fejjel és szűk, gyengén alsó állású szájréssel. Pikkelyei nagyok, 47-53 az oldalvonal mentén. Hátúszója 10-11, farok alatti úszója 10-12 sugarú; a farok alatti úszó pereme gyengén öblösödő.

Színezete: Háta sötét, kék csillogással; oldalai sárgásak, ezüstösen csillogóak; hasoldala fehéres. Mell- és hátúszói, valamint a farok alatti úszó a sárgástól a narancsszínűig változhat. Oldalvonala felül és alul gyakran sötéten szegett.

Mérete: Testhossza 15-20 centiméter, maximum 40 centiméter.

Április-májusban ívik, ilyenkor a hímek egész testét apró nászkiütések borítják. A körülbelül 2 milliméter átmérőjű ikrák vízinövényeken és köveken tapadnak meg. A nyúldomolykó 3. életéve végén ivarérett, ez ritkán egy évvel korábban is bekövetkezhet. -wiki-

Nem fenyegetett, védett. Mindenevő.

Rendszertani besorolása
» Eukarióták doménje » Állatok országa » Valódi szövetes állatok alországa » Újszájúak főtörzse » Gerinchúrosok törzse » Gerincesek altörzse » Csontos halak főosztálya » Nyúldomolykó
Vizeink,
Bővebben a Wikipedián